top of page
Search

Πως να ξεπερνάς τις δυσκολίες

Οι δυσκολίες της καθημερινότητας και γενικότερα της ζωής μας όσο πάνε και αυξάνονται. Ενώ ζούμε σε ένα τόσο εξελιγμένο θεωρητικά πλανήτη και οι ζωές όλων μας ιδανικά θα έπρεπε να γίνονται ευκολότερες μέρα με τη μέρα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι το αντίθετο.

Πως άραγε να το έχουμε καταφέρει αυτό εμείς οι άνθρωποι, να δυσκολεύουμε τις ζωές μας. Για αρχή το πρώτο και σοβαρότερο σφάλμα μας, που τα κάνει όλα να φαίνονται δύσκολα, είναι η λανθασμένη αντίληψη πως για κάποιους η ζωή είναι εύκολη. Μεγάλο ψέμα! Ζωή χωρίς δυσκολίες, αναποδιές και σκοτούρες δεν υπάρχει. Γενικά ζωή χωρίς πόνο δεν υπάρχει.

Γιατί όμως εμείς να επιμένουμε να θεωρούμε πως κάποιοι άνθρωποι είναι πιο καλότυχοι από εμάς; Η εξήγηση πάνω σε αυτό βρίσκεται στην κύρια διαφορά μας με αυτούς τους ανθρώπους. Ανάμεσα μας υπάρχουν κι αυτοί που έχουν μάθει ή απλά γεννήθηκαν (στην πραγματικότητα διδάχτηκαν από πολύ μικροί αυτή την νοοτροπία) και ξέρουν πολύ καλά πως να αντιδρούν στα δύσκολα που τους έρχονται στη ζωή. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν νιώθουν πόνο, ανησυχία, φόβο. Νιώθουν αυτά τα συναισθήματα και την ίδια στιγμή τα χρησιμοποιούν για να αμυνθούν μετατρέποντας τα σε δύναμη, αισιοδοξία και πίστη.


"Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία."

Καταλαβαίνω πως αν έχεις εκπαιδευτεί στο να παραπονιέσαι και να βροντοφωνάζεις για τις αδικίες της ζωής τότε δύσκολα θα πιάσεις το νόημα που θα μοιραστώ μαζί σου πιο κάτω. Συνέχισε όμως να διαβάζεις το άρθρο μου και να ξέρεις πως δεν φταις εσύ, ή τουλάχιστον δεν έφταιγες στο παρελθόν.

Τώρα είναι η στιγμή για να αναλάβεις την ευθύνη σου και να δημιουργήσεις τους δικούς σου τρόπους που θα ξεπερνάς τις δυσκολίες. Και για φαντάσου...πλέον κάποιοι άλλοι θα σε αποκαλούν καλότυχο στην ζωή, σε μια ζωή χωρίς δυσκολίες...μα εσύ θα ξέρεις πως έχουν στα αλήθεια τα πράγματα.

Σου προτείνω για αρχή δυο τρόπους για να περνάς τα κύματα/δυσκολίες που συναντάς στην ζωή:



Τρόπος #1 - Αξιολόγησε τις επιλογές σου στο παρελθόν


Αναρωτήσου ποιες επιλογές σου σε έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση/κατάσταση που βιώνεις τώρα ή βίωσες πιο πριν. Πως μπορείς μελλοντικά να προφυλάξεις τον εαυτό σου; Τι θα έλεγες αν άλλαζες τις επιλογές σου;


Τρόπος #2 - Βρες το μάθημα σου


Ποιο είναι το μάθημα που έχεις να πάρεις από αυτή την δυσκολία; Το πάθημα σου αυτό πως μπορεί να σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και τι θα κάνεις για να βελτιωθείς; Καθόρισε το πρώτο σου βήμα αλλαγής/προόδου.


Τρόπος #3 - Είναι άραγε δικιά σου η δυσκολία αυτή;

Πριν "φορτωθείς" μια δυσκολία και δοκιμάσεις να την ξεπεράσεις, βεβαιώσου πως σου ανήκει. Αν όχι, τότε δεν χρειάζεται να είσαι εσύ αυτός που θα περάσει δύσκολα.


"Αν δεν είχαμε χειμώνα, η άνοιξη δεν θα ήταν τόσο ευχάριστη. Αν κάπου-κάπου δεν είχαμε δυσκολίες, η ευημερία δεν θα μας φαινόταν τόσο καλοδεχούμενη." Anne Bradstreet, 1612-1672, Αγγλοαμερικανίδα ποιήτρια

Πίστεψε με...είμαι παθών


Γνωρίζω πολύ καλά πως είναι να σου στέλνει απανωτές αναποδιές και δυσκολίες η ζωή. Μπορώ όμως και να να παραδεχθώ πως χωρίς αυτές δεν θα είχα γίνει καλύτερη, η πρόοδος μου ίσως και να γινόταν σε πιο αργούς ρυθμούς και πιθανόν να μην πίστευα τόσο πολύ σε εμένα και στα όνειρα μου, όσο πιστεύω σήμερα!

.


Πίστη, Επιμονή και Όνειρα


Βάλε τα τρία πιο πάνω στην ζωή σου και έχοντας πάντα κατά νου τους 3 τρόπους που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να ξεπερνάς τις δυσκολίες ή αλλιώς προκλήσεις που συναντάς, όλα θα γίνουν ευκολότερα!


Με όλη μου την αγάπη,

η Coach που θέλει να σε δει να ζεις τα Όνειρα σου,


Γεωργία Δημοφάνους - ACC - Inner Leadership Coach



Συμπληρωματικά σου προτείνω το πιο κάτω βίντεο:


Κλείσε τώρα μία διερευνητική συνάντηση με την Γεωργία Δημοφάνους - διαπιστευμένη Caoch με εξειδίκευση σε θέματα ηγεσία και εναρμόνισης προσωπικής ζωής, καριέρας και οικογένειας. Κόστος €20 (επιστροφή ποσού σε περίπτωση περαιτέρω συνεργασίας)





bottom of page